Tuesday 5 June 2012

kembali dengan pavlova pertama!


Bismillah..

Assalamualaikum wbt..

wahh~ kelass tajuk ko senah!
tajuk yg agak tiada kena mengena dgn ini celita..

okie dokie..
nk dijadikan cerita, masa tgh tgk cerita apa ntah tajuk dia..lupa plak..
ala. yg SCHAWAL tue.. oke, kan ada Scha Al yahya cerita pasai pavlova..

Ya Allah, msa tue tuhan je tahu betapa teringin nyerr nk mkn pavlova tue..
then..mula2 wat derkk je..tp, bila da bdk2 fb pon da start buat..siap post lagi..
ckp sedap la segalak..

eden pon apa lagi,mulakan serangan!

bila google search ' resepi mudah pavlova '
pergh! agk byk jgk yg kluar..
semua blog! hahaha. *( ada ke yg bukan blog? =='' ) rupa2nya..popular jgk pavlova nie..

mungkin sbb mudah kot cara nak membuatnya..
hmm,agk mudah la..

so,KK kaji jgk la cara nk buat benda alah nie..byk jgk blog n web KK bukak..
Al-maklumlah..kite nie x pernah makan, tgk pon dari jauh..dalam tv, internat..nk agk2 rupa tue blh la..
mcm mana plak ngan texture dia kan?

tp, yg peliknya..kebanyakan blog yg KK bukak semua sama resepi nya, resepi sama tue oke la kan, tp..bukan setakat resepi je,huruf , perkataan , nombor..semua sama...hahahaha..tahu la KK yg dorg copy paste..

SALAH?! spe cakap slah..xsalah pon..=) sekurg2nya..dorg kreaditkan penulisnya kan?
dorg nak kongsi maklumat yg dorg dpt..selagi mendatangkan kebaikan & diamalkan ilmu yg diberikan, kan dpt pahala  ^^

( tips : kalau korg amik hasil sesiapa, apa kata korg creditkan kat penulisnya..kang x pasai2 kna penampor )



nie beberapa tips utk beginner mcm KK nie ha dalam membuat pavlova ( KK x nak kasi resepi , nak kasi nie..blh? )

1) peralatan x boleh ada setitik aya' (air) & minyak pon..

2) pukul putih telor tue sampai berbuih..

3) jgn ada kuning telor pon

4) suhu tue,pandai2 la adjust..jgn sampai hangit macam KK buat.. ( ini serius! pavlova dibuat agk hangit..hahahahaha.. walaupon ikot cara buat dgn skemanya,,ttp hangit, kdg2 jgn strict sgt..haha..pandai2 la hidop )

5) pukul meringue dgn bersemangat & tanpa putus asa.. (senang2 guna je mixer, hahah )

6) bila da siap bakar tue bahagian dlm tue jd mcm agaq2 ( agar2 )..*tips dari bapak besar*

7) kalau meringue xjadi kental & tanduk,teruskan mencuba sbb KK pon da dkt setengah jam memukul..hehe

8)dan yang paling penting mulakan dgn BISMILLAH , InsyaAllah..Allah sentiasa bersama kita..kan berkat         tue.. :)


okeh,selamat beramal!..enry pertama selepas setahun menghilang..kenapa menghilang?! *next entry key..


p/s : thanks kpd yg sudi follow KK walaupon x pernah update entry selama setahun...hee ^^




0 comments: